Gott med rawfood

Godare & nyttigare

 

 

Rawfood, eller som det heter på svenska, råkost, har varit trendigt i matsvängen i flera år nu. I denna blogg är rawfood vårt huvudfokus, men vi talar om mat i största allmänhet också.

 

Råkostens regler

Enligt råkostens regler så ska mat som kallas rawfood inte värmas upp till temperaturer över 42 grader och poängen ligger i att man ska bevara de vitaminer och enzymer som försvinner vid högre temperaturer än så. Det är känt för de flesta att exempelvis potatisens vitaminer till stor del försvinner ut i vattnet när de kokas - det är sådant man vill undvika med hjälp av att äta rawfood.

Matberedning utan värme

Istället för att bereda mat med värme använder man andra metoder när man skapar rawfoodrecept - blötläggning, torkning, syrning och groddning är vanliga metoder. Att välja ekologiska råvaror ingår i rawfoodkonceptet.

Vanliga matvaror inom rawfoodkonceptet är:

  • Nötter
  • Fröer
  • Frukt
  • Rotsaker
  • Grönsaker
  • Bär
  • Bönor & linser
  • Vissa sädesslag
  • Alger & gräs
  • Superfoods

Rawfood är både gott och väldigt nyttigt. Den här bloggen tillägnar vi detta hälsokoncept och laddar med information, recept och idéer. 


Rawfood är inte bara nyttigt, det är gott med. Jag brukar ägna mig åt att leta goda recept på nätet som är just rawfood. Det finns en hel del att tillgå faktiskt. Dels via Youtube och dels finns det det en massa olika receptbanker man kan botanisera runt i. Perfekt att samla på sig!

26 aug 2019