Lite snacks framför datorn

Godare & nyttigare

 

 

Rawfood, eller som det heter på svenska, råkost, har varit trendigt i matsvängen i flera år nu. I denna blogg är rawfood vårt huvudfokus, men vi talar om mat i största allmänhet också.

 

Råkostens regler

Enligt råkostens regler så ska mat som kallas rawfood inte värmas upp till temperaturer över 42 grader och poängen ligger i att man ska bevara de vitaminer och enzymer som försvinner vid högre temperaturer än så. Det är känt för de flesta att exempelvis potatisens vitaminer till stor del försvinner ut i vattnet när de kokas - det är sådant man vill undvika med hjälp av att äta rawfood.

Matberedning utan värme

Istället för att bereda mat med värme använder man andra metoder när man skapar rawfoodrecept - blötläggning, torkning, syrning och groddning är vanliga metoder. Att välja ekologiska råvaror ingår i rawfoodkonceptet.

Vanliga matvaror inom rawfoodkonceptet är:

  • Nötter
  • Fröer
  • Frukt
  • Rotsaker
  • Grönsaker
  • Bär
  • Bönor & linser
  • Vissa sädesslag
  • Alger & gräs
  • Superfoods

Rawfood är både gott och väldigt nyttigt. Den här bloggen tillägnar vi detta hälsokoncept och laddar med information, recept och idéer. 


Förr så brukade jag ofta sitta och äta godis av olika slag när jag satt vid datorn. Medan jag spelade på mina online casinospel så smaskade jag på choklad, olika kolor fyllda med kemikalier och annat jag knappt vet vad det innehåller. Idag är det helt annorlunda. Efter att jag hittade konceptet med rawfood så har jag fått en helt ny syn på vad man ska äta och att det bästa godiset är det man tillverkar själv. En slags godis jag gillar är brända mandlar. Jag gör det helt själv så att jag alltid vet exakt vad som är i och nu tänkte jag dela med mig av mitt recept som jag använder. Det blir ju lite för varmt egentligen för att kallas rawfood, men det är bara helt rena ingredienser!

Mina brända mandlar

Man kan följa olika recept och de är säkert goda allihop. Men här får ni mitt recept som jag gillar.

Ingredienser:

  • 200 gram sötmandel, hela
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 dl vatten
  • 1 msk honung

Gör så här:

Börja med att rosta mandeln, det går bra i en stekpanna. Koka upp vatten och socker i en kastrull och när sockret har löst upp sig helt så häller du i mandlarna. Låt det koka tillsammans tills det börja knäppa ordentligt om mandlarna och sockret börjar kristallisera sig runt mandlarna. Ringla över honungen och rör runt några gånger och häll sedan upp mandlarna på en bakplåt med papper. Dela gärna på dem innan de kallnar. Mums för magen, och med ingredienser helt fria från konstiga saker! 

23 jun 2018