Påskgodis - raw food style

Godare & nyttigare

 

 

Rawfood, eller som det heter på svenska, råkost, har varit trendigt i matsvängen i flera år nu. I denna blogg är rawfood vårt huvudfokus, men vi talar om mat i största allmänhet också.

 

Råkostens regler

Enligt råkostens regler så ska mat som kallas rawfood inte värmas upp till temperaturer över 42 grader och poängen ligger i att man ska bevara de vitaminer och enzymer som försvinner vid högre temperaturer än så. Det är känt för de flesta att exempelvis potatisens vitaminer till stor del försvinner ut i vattnet när de kokas - det är sådant man vill undvika med hjälp av att äta rawfood.

Matberedning utan värme

Istället för att bereda mat med värme använder man andra metoder när man skapar rawfoodrecept - blötläggning, torkning, syrning och groddning är vanliga metoder. Att välja ekologiska råvaror ingår i rawfoodkonceptet.

Vanliga matvaror inom rawfoodkonceptet är:

  • Nötter
  • Fröer
  • Frukt
  • Rotsaker
  • Grönsaker
  • Bär
  • Bönor & linser
  • Vissa sädesslag
  • Alger & gräs
  • Superfoods

Rawfood är både gott och väldigt nyttigt. Den här bloggen tillägnar vi detta hälsokoncept och laddar med information, recept och idéer. 


Nu är det inte långt kvar till påsk. Då passar det ju bra att göra eget raw food godis som passar för denna högtid. Här är två bra recept du kan testa!

Chokladägg, cirka 20 st

Nöt och fröfria chokladägg med bara dadlar som bas. 

  • 30 dadlar
  • ½ dl kokolja, mjuk (ej flytande)
  • 1 dl raw kakao

Kör alla ingredienser i matberedaren tills det blivit en smet. Forma till ägg.

Färgad kokos:

  • 3 dl riven kokos

Alternativ:
1) 3-5 tsk gurkmeja
2) 3-5 tsk E3 live alger eller spirulina
3) Juice från tinade blåbär, cirka ½ dl
Det går att använda rödbetsjuice, morotsjuice för att färga med

Påskkycklingar

  • 1 liter mandel, använd gärna mandelmjöl
  • 1 -1 ½ dl honung
  • 3 msk vatten
  • en nypa salt
  • 1 msk mandelolja

Färga med:
Gurkmeja, börja med 1 krm (den får inte ta över smaken)

Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt honung, olja, salt och vatten och kör tills det blivit en smet som liknar mandelmassa. Färga med gurkmeja, genom att arbeta in den med händerna. Gör påskkycklingar med små bitar av gojibär som näbb och kakaonibs som ögon.

6 apr 2020