Raw food-julgodis

Godare & nyttigare

 

 

Rawfood, eller som det heter på svenska, råkost, har varit trendigt i matsvängen i flera år nu. I denna blogg är rawfood vårt huvudfokus, men vi talar om mat i största allmänhet också.

 

Råkostens regler

Enligt råkostens regler så ska mat som kallas rawfood inte värmas upp till temperaturer över 42 grader och poängen ligger i att man ska bevara de vitaminer och enzymer som försvinner vid högre temperaturer än så. Det är känt för de flesta att exempelvis potatisens vitaminer till stor del försvinner ut i vattnet när de kokas - det är sådant man vill undvika med hjälp av att äta rawfood.

Matberedning utan värme

Istället för att bereda mat med värme använder man andra metoder när man skapar rawfoodrecept - blötläggning, torkning, syrning och groddning är vanliga metoder. Att välja ekologiska råvaror ingår i rawfoodkonceptet.

Vanliga matvaror inom rawfoodkonceptet är:

  • Nötter
  • Fröer
  • Frukt
  • Rotsaker
  • Grönsaker
  • Bär
  • Bönor & linser
  • Vissa sädesslag
  • Alger & gräs
  • Superfoods

Rawfood är både gott och väldigt nyttigt. Den här bloggen tillägnar vi detta hälsokoncept och laddar med information, recept och idéer. 


Gör eget raw food-godis till jul! Här är ett par recept du kan använda.

Chokladkolafudge

150 g skållad sötmandel
0,5 tsk flingsalt
0,5 dl kokosolja
0,5 krm vaniljpulver
0,75 dl lönnsirap
0,75 dl kakao av god kvalitet
ev mörk choklad, smält

Gör så här
Mixa mandeln i en matberedare tills det blir ett pulver.
Tillsätt flingsalt och kokosolja och mixa slätt.
Addera vaniljpulver, lönnsirap och kakao och mixa hastigt tills det går ihop till en slät massa.
Platta ut massan på en liten plåt eller bricka med bakplåtspapper.
Kyl tills det stelnat. Ta ut och skär till rektangulära bitar i önskad storlek. Bred ev smält, mörk choklad över. Förvara i kylen.

Jordnötsbar

hackade nötter av valfri sort
1 dl solrosfrön
1 dl russin
1,5 dl jordnötssmör (osockrat)
1,5 dl mörk agavesirap eller mörk sirap
Smör

Gör så här
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Smält jordnötssmör och sirap i en kastrull på låg värme under omrörning.
Häll blandningen i bunken och rör om.
Smörj en avlång bakform och häll i blandningen.
Platta till med händerna och ställ formen kallt i minst 20 minuter.
Stjälp upp kakan på en skärbräda och skär ut lagom stora bitar.

Mumsiga fikonbollar

300 g torkade fikon eller urkärnade dadlar, aprikoser eller äpple
0,5 dl rostade solroskärnor
ca 1 msk honung
kokosflingor eller hackade nötter

Gör så här
Kör den torkade frukten i en mixer eller matberedare.
Tillsätt solroskärnor och honung och mixa till en jämn massa. Tillsätt eventuellt mer honung om massan verkar torr.
Forma små bollar och rulla i kokosflingor eller hackade nötter.

 

3 dec 2019