Raw food-julgodis
Gör eget raw food-godis till jul! Här är ett par recept du kan använda.
Chokladkolafudge
150 g skållad sötmandel
0,5 tsk flingsalt
0,5 dl kokosolja
0,5 krm vaniljpulver
0,75 dl lönnsirap
0,75 dl kakao av god kvalitet
ev mörk choklad, smält
Gör så här
Mixa mandeln i en matberedare tills det blir ett pulver.
Tillsätt flingsalt och kokosolja och mixa slätt.
Addera vaniljpulver, lönnsirap och kakao och mixa hastigt tills det går ihop till en slät massa.
Platta ut massan på en liten plåt eller bricka med bakplåtspapper.
Kyl tills det stelnat. Ta ut och skär till rektangulära bitar i önskad storlek. Bred ev smält, mörk choklad över. Förvara i kylen.
Jordnötsbar
hackade nötter av valfri sort
1 dl solrosfrön
1 dl russin
1,5 dl jordnötssmör (osockrat)
1,5 dl mörk agavesirap eller mörk sirap
Smör
Gör så här
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Smält jordnötssmör och sirap i en kastrull på låg värme under omrörning.
Häll blandningen i bunken och rör om.
Smörj en avlång bakform och häll i blandningen.
Platta till med händerna och ställ formen kallt i minst 20 minuter.
Stjälp upp kakan på en skärbräda och skär ut lagom stora bitar.
Mumsiga fikonbollar
300 g torkade fikon eller urkärnade dadlar, aprikoser eller äpple
0,5 dl rostade solroskärnor
ca 1 msk honung
kokosflingor eller hackade nötter
Gör så här
Kör den torkade frukten i en mixer eller matberedare.
Tillsätt solroskärnor och honung och mixa till en jämn massa. Tillsätt eventuellt mer honung om massan verkar torr.
Forma små bollar och rulla i kokosflingor eller hackade nötter.